Clai vina

Vinarija Clai smještena je u unutrašnjosti Istre, nedaleko od Krasice, u selu Brajki.  Blizina grada Buja kao i granica sa Slovenijom čine nas lako dostupnom destinacijom za sve prigode. Naši vinogradi prostiru se na 10ha, dok su se maslinici smjestili na dodatnih 5ha zemlje. Na 200m nadmorske visine uživamo puno sunčanih sati a blizina Jadranskog mora donosi nam prohladno-slani povjetarac.  Zemlja obiluje laporom, koji stvara dobru drenažu, te se naše loze pružaju korijenima duboko ispod zemlje, što osigurava prepoznatljivu kvalitetu Clai vina. Terroir čini naše temelje, koje njegujemo i konstantno poboljšavamo.

Clai

Proizvodnja se bazira na tradicionalnim sortama grožđa i maslina, uz pokoju inozemnu sortu. Konstantno podižemo standard i kvalitetu, dok je kvantiteta za nas nepoznat pojam. Gustoća naših nasada je visoka (5700 trsova/hektar), a prinosi su jako niski. Proizvodnja se oduvijek temeljila na ekološkom uzgoju, bez kemijskih proizvoda, herbicida ili insekticida. A gnojidba se obavlja povremeno u minimalnim količinama, pri čemu se koriste samo organska i prirodna gnojiva.

Clai

Grožđe se u podrumu vinificira na prirodan način, spotanom fermentacijom na kožicama, bez dodataka enzima, kvasaca ili malolaktičke bakterije. Vino odležava na talogu, u velikim drvenim bačvama različitih veličina, a nakon dvije godine buteljira se bez mikro ili sterilnog filtriranja.

Clai

Vjerujemo da ni jedna godina ne može biti ni dobra ni loša ako radimo na prirodan način- samo su berbe drugačije. Ovise o sezonalnim klimatskim uvjetima koji definiraju apsolutnu vrijednost vina, a to je kvaliteta.

Giorgio Clai

Clai