Stara škola Refošk
U 2016. godini, obećavajuća berba potaknula nas je da proizvedemo naš Brombonero od pažljivo odabranih bobica refoška. Istodobno, nabavili smo nove austrijske hrastove bačve od 500 litara iz ugledne bačvarije Stockinger, poznate kao “vinarov Stradivarius”. Prirodni spoj rezultirao je odležavanjem Brombonera u ovim novim bačvama. Međutim, neočekivani profil okusa iskočio je s dubljim notama grafita i cedra koje su donijele Stockingerove bačve. Nakon četiri godine odležavanja, odlučili smo ovo jedinstvenu kapljicu zapakirati pod etiketom našeg sestrinskog restorana, Stare Škole, posvećujući je ocu vlasnika koji je nažalost preminuo 2020. godine i nije imao priliku kušati ovo vino. Sada je ovdje, za vaš užitak!
Vrsta grožđa 100% Refošk Način uzgoja Organsko Slobodni sumporni dioksid 20 mg/l Vrsta vina Suho crno vino Urod po lozi | Ukupni ekstrakt suhi Berba 2016 Način berbe By hand Reducirajući šećer 1.9 g/l Postotak alkohola 14.5% | Vrijeme berbe September Lokacija vinograda Western Istria, Croatia Ukupna kiselost 5.8 g/l Sastav tla Zapadna Istra, Hrvatska pH 3,4 |
Vinifikacija
Grožđe se bere ručno, odvaja se peteljka te preko muljače slobodnim padom ulazi u drvene bačve na maceraciju. Maceracija traje oko mjesec dana, a pokreće se samo prirodnim kvascima na 30°C. Masulj se miješa najmanje tri puta dnevno, a tijekom tog vremena vino također prolazi kroz proces malolaktične fermantacije. Nakon prešanja vino odležava najmanje dvije godine u velikim hrastovim bačvama zapremnine 1000 do 2500 litara.
Proizvodnja vina: Fermentacija sa grožđem u otvorenim bačvama, bez dodavanja selekcioniranih kvasaca i enzima
Odležavanje: New Austrian Oak barrels
Boca: 0,75 L
Recenzije
Vino je boje burgundca s nijansom granata. Na nosu otkriva arome sušene trešnje, kutije cigara, grafitne olovke, cedrovine i zimske trave. Snažna struktura vina te uravnoteženost kiseline, alkohola i tanina čine ga idealnim pratiteljem obilnih jela. Na nepcu se očituju kombinacije tamne čokolade, kupina, šumskog tla i nježne note arome divlje trešnje. Vino ističe karakteristične začinske komponente sorte Refošk, što dodaje dubinu i složenost ukupnom profilu okusa.Uživajte u ovom senzornom doživljaju, gdje boja, arome i okus vina zajedno stvaraju nezaboravan iskaz njegovih jedinstvenih karakteristika.