Clai vina

Pjenušac

Pjenušac Brut nature

Vino koje će savršeno odgovarati kao aperitiv, a sa svojom lakoćom, prozračnosti i poletnosti dobrodošlo je u svakoj prilici.

Pjenušac brut natur je proizveden klasičnom metodom od malvazije, chardonnay-a i istarske plavine. Stil ovog vina definira plavina, stara istarska sorta koja je adaptirana za proizvodnju pjenušavih vina. Iako od nje imamo višestruke koristi, Plavina je kritično ugrožena sorta grožđa. Plavinu odlikuje mala koncentracija šećera te visoke kiseline, što daje savršen omjer za proizvodnju pjenušavih vina.

Vrsta grožđa
Istrian Malvasia, Chardonnay, Plavina
Način uzgoja
Organsko
Slobodni sumporni dioksid
8 mg/L
Vrsta vina
Pjenušavo vino, extra brut
Urod po lozi
1 – 1,5 kg
Ukupni ekstrakt suhi
19,8 g/L
Berba
2019
Način berbe
Ručno
Reducirajući šećer
1,1 g/L
Postotak alkohola
12,5%
Vrijeme berbe
Rujan
Lokacija vinograda
Zapadna Istra, Hrvatska
Ukupna kiselost
5,7 g/L
Sastav tla
Pješčana glina, teška glina
pH
3,39

Vinifikacija

Grožđe se bere ručno. Malvazija i Chardonnay se direktno nakon berbe prešaju, a dobiveni mošt se dodaje na grožđe od Plavine gdje sve zajedno macerira nekoliko dana. Nakon prešanja, ostatak fermentacije se odrađuje u inox bačvama. Potom vino odležava godinu dana, dio u inox-u a dio u drvenim bačvama. Nakon godinu dana, prije buteljiranja vinu se dodaje svježi mošt koji pokreće refermentaciju u boci. Vino odležava u boci na vlastitom talogu oko dvije godine, nakon čega se degoržira, a u njega se ne dodaje liker. To čini naš pjenušac brut naturom.


Proizvodnja vina: Klasična metoda, fermentacija u bocama

Odležavanje: Na vlastitim kvascima 24 mjeseca

Boca: 0,75 l, 1,5 l


Recenzije