Pjenušac Brut nature
Vino koje će savršeno odgovarati kao aperitiv, a sa svojom lakoćom, prozračnosti i poletnosti dobrodošlo je u svakoj prilici.
Pjenušac brut natur je proizveden klasičnom metodom od malvazije, chardonnay-a i istarske plavine. Stil ovog vina definira plavina, stara istarska sorta koja je adaptirana za proizvodnju pjenušavih vina. Iako od nje imamo višestruke koristi, Plavina je kritično ugrožena sorta grožđa. Plavinu odlikuje mala koncentracija šećera te visoke kiseline, što daje savršen omjer za proizvodnju pjenušavih vina.
Vrsta grožđa Istrian Malvasia, Chardonnay, Plavina Način uzgoja Organsko Slobodni sumporni dioksid 8 mg/L Vrsta vina Pjenušavo vino, extra brut Urod po lozi 1 – 1,5 kg | Ukupni ekstrakt suhi 19,8 g/L Berba 2019 Način berbe Ručno Reducirajući šećer 1,1 g/L Postotak alkohola 12,5% | Vrijeme berbe Rujan Lokacija vinograda Zapadna Istra, Hrvatska Ukupna kiselost 5,7 g/L Sastav tla Pješčana glina, teška glina pH 3,39 |
Vinifikacija
Grožđe se bere ručno. Malvazija i Chardonnay se direktno nakon berbe prešaju, a dobiveni mošt se dodaje na grožđe od Plavine gdje sve zajedno macerira nekoliko dana. Nakon prešanja, ostatak fermentacije se odrađuje u inox bačvama. Potom vino odležava godinu dana, dio u inox-u a dio u drvenim bačvama. Nakon godinu dana, prije buteljiranja vinu se dodaje svježi mošt koji pokreće refermentaciju u boci. Vino odležava u boci na vlastitom talogu oko dvije godine, nakon čega se degoržira, a u njega se ne dodaje liker. To čini naš pjenušac brut naturom.
Proizvodnja vina: Klasična metoda, fermentacija u bocama
Odležavanje: Na vlastitim kvascima 24 mjeseca
Boca: 0,75 l, 1,5 l